68 položek celkem
Bamba - Izraelské kosher křupky 25 gramů
Novinka Tip
30 Kč

Tyhle křupky Bamba děti naprosto milují! A vědí proč, jsou skutečně velice dobré a hlavně 100% kosher, 100% Izraelské a 100% z přírodních surovin. 25 g. Vyrobeno v Izraeli....

Kód: 190146
Bissli BBQ 35g - 100% košer křupky
Novinka Tip
40 Kč

Máte chuť na křupky a zároveň byste chtěli grilovat? Tak přímo pro Vás tu jsou kosher křupky Bissli s příchutí BBQ! 100% kosher, 100% Izraelské. Made in Israel! Expirace: viz obal

Kód: 190161
Chanukové čokoládové košer penízky hořké - Chanuka Coins Israel Chocolate
Novinka Tip
46 Kč

Hořká čokoláda Elite z Izraele, 3 mince v sáčku, 15 gr

Kód: 78/XXX489
Macesová moučka košer na Pesach - Matzo Meal Matzos - 454 gramů
Akce
50 Kč

Minimální trvanlivost: leden 2024 Macesová moučka košer na Pesach - Matzo Meal Matzos - 454 gramů 100% KOSHER for Passover - 454 g Složení: mouka, voda.

Kód: 78/XXX882
tempImageN8HcuI
Novinka Tip
90 Kč

Tyhle křupky Bamba děti naprosto milují! A vědí proč, jsou skutečně velice dobré a hlavně 100% kosher, 100% Izraelské a 100% z přírodních surovin. 60 g. Vyrobeno v Izraeli....

Kód: 78/XXX209
Bamba - Izraelské kosher křupky 100 gramů
Novinka Tip
90 Kč

Tyhle křupky Bamba děti naprosto milují! A vědí proč, jsou skutečně velice dobré a hlavně 100% kosher, 100% Izraelské a 100% z přírodních surovin. 100 g. Vyrobeno v Izraeli....

Kód: 204328
Ocet Hilel Gold - 1l, Kosher na Pesach
90 Kč

Ocet 5% z Izraele, lahev 1 litr Kosher na Pesach Minimální trvanlivost do: 31. 12. 2024

Kód: 215712
haribobears
Novinka Tip
120 Kč

100% Kosher ovocné bonbóny Gold Bear. 150g, Made in Austria, Kosher product. Minimální trvanlivost do: 06/2024   

Kód: 78/XXX344
Kosher Haribo Grapefruit - Grapefruitové bonbóny 150g
Novinka Tip
120 Kč

100% Kosher grapefruitové bonbóny Haribo Grapefruit. 150g, Made in Austria, Kosher product. Minimální trvanlivost do: 10/2024    

Kód: 78/XXX79
Kosher Haribo Spelly Jellies - ovocné bonbóny 150g
Novinka Tip
120 Kč

100% Kosher ovocné bonbóny Haribo Spelly Jellies. 150g, Made in Austria, Kosher product. Minimální trvanlivost do: 06/2024    

Kód: 200148
Kosher Haribo Wummis  - ovocné bonbóny 150g
Novinka Tip
120 Kč

100% Kosher ovocné bonbóny Wommis. 150g, Made in Austria, Kosher product. Minimální trvanlivost do: 06/2024 

Kód: 78/XXX689
Cukr bílý z Izraele - 1 kg, Kosher na Pesach
130 Kč

Výhodné 1kg balení bílého cukru přímo z Izraele Kosher na Pesach

Kód: 215715
Kosher černé olivy bez pecek z Izraele, 560 gramů
Novinka Tip
130 Kč

Výborné velké černé olivy bez pecek přímo z Izraele! Brutto 560 g, netto 275 g Minimální trvanlivost do: 10. 01. 2026

Kód: 215721
Kosher pálivé chilli papričky z Izraele - Galil, 650 g
130 Kč

Složení: Shipka čili papričky, voda, kyselina octová, sůl, benzoát sodný. Minimální trvanlivost do: 12. 12. 2027 Vyrábí: Galil Foods, Syosset, NY 11791. Product of Israel.

Kód: 216711
Kosher zelené olivy bez pecek z Izraele, 560 gramů
Novinka Tip
130 Kč

Výborné velké černé olivy bez pecek přímo z Izraele! Brutto 560 g, netto 275 g Minimální trvanlivost do: 20. 12. 2025

Kód: 190134
Košer sůl z Izraele 1 kg
Novinka Tip
130 Kč

Košer sůl z Izraele 1 kg - z Rudého moře.

Kód: 214056
Nakládaný lilek - Izrael
Novinka Tip
130 Kč

Košer nakládaný lilek, lahodná chuť,  výhodné balení. Brutto 540gr, netto 320gr. Made in Israel! 

Kód: 78/XXX784
Pri-Chen Harissa červená 570g KOSHER le PESACH, PARVE
Novinka Tip
130 Kč

Pri-Chen Harissa červená 570g KOSHER le PESACH, PARVE Složení: Červená paprika, sůl, kyselina octová, koření. Minimální trvanlivost do: 25. 11. 2024

Kód: 78/XXX886
Pri-Chen Kosher okurky z Izraele v octovém nálevu
Novinka Tip
130 Kč

Košer okurky z Izraele velké 7-9, lahodná chuť, výhodné balení. Brutto 670gr, netto 348gr. Made in Israel! Kosher Parve, Kosher na Pesach a zbytek roku. Minimální...

Kód: 78/XXX855
Pri-Chen Kosher okurky z Izraele ve slaném nálevu
Novinka Tip
130 Kč

Košer okurky z Izraele velké 7-9, lahodná chuť, výhodné balení. Brutto 670gr, netto 348gr. Made in Israel! Kosher Parve, Kosher na Pesach a zbytek roku. Minimální trvanlivost...

Kód: 214778
unnamed
Novinka Tip
130 Kč

Směs BISSLI BBQ + BAMBA MIX - 80 gramů Složení: pšeničná mouka 42%, arašídové máslo 21%, kukuřice 18%, slunečnicový olej, sůl, sušené droždí, sojová bílkovina, zvýrazňovače...

Kód: 78/XXX916
Wissotzky - Zelený čaj s citrusy
Novinka Tip
144 Kč

20 nálevových sáčků, KOSHER-PARVE

Kód: 211617
Wissotzky - Zelený čaj s jablky a skořicí
Novinka Tip
144 Kč

Kosher parve na Pesach i zbytek roku 20 nálevových sáčků Složení: čínský zelený čaj, příchuť jablko, skořice, příchuť skořice, pražený kořen čekanky, ibišek, pomerančová...

Kód: 213508
Wissotzky - Zelený čaj s lesními plody a mučenkou
Novinka Tip
144 Kč

20 nálevových sáčků, KOSHER-PARVE

Kód: 78/XXX661
Elit Turkish Coffee 100 g - mletá káva
Novinka Tip
150 Kč

Dokonalá košer chuť pravé turecké kávy

Kód: 204362
Snímek obrazovky 2018 09 19 v 9.58.12
Novinka Tip
150 Kč

Vhodné pro děti, jablko

Kód: 204198
Košer majonéza ELISHA - Made in Francie 470 g
Novinka Tip
180 Kč

Prostě DOKONALOST na nervy! 470 g. KOSHER PARVE! Minimální trvanlivost do: 17. 09. 2024

Kód: 204359
Macesová moučka košer na Pesach - Matzo Meal Matzos - 454 gramů
Novinka Tip
195 Kč

Minimální trvanlivost: leden 2025 Macesová moučka košer na Pesach - Matzo Meal Matzos - 454 gramů 100% KOSHER for Passover - 454 g Složení: mouka, voda.

Kód: 78/XXX936
Macesy košer na Pesach - AVIV since 1887 - made and packed in Benei-Brak Izrael - 100% KOSHER
Novinka Tip
195 Kč

AVIV PASSOVER MATZOS - MATZOS AVIV since 1887, pečeno a baleno v Benei-Brak Israel 100% KOSHER for Passover - 450 g Složení: Pšeničná mouka (obsahuje lepek), voda....

Kód: 203373
Kosher karamelové sušenky Man 300g - Made in Israel
210 Kč

Lahodné čokoládové sušenky přímo z Izraele, balení 300 gramů - KOSHER-PARVE Složení: Pšeničná mouka (obsahuje lepek), bílý cukr, rostlinný olej (palmový olej), kakao se...

Kód: 78/XXX911
Kosher máslové sušenky Man 300g - Made in Israel
210 Kč

Dokonalé máslové sušenky přímo z Izraele, balení 300 gramů - KOSHER-PARVE Složení: Pšeničná mouka (obsahuje lepek), bílý cukr, rostlinný olej (palmový olej), glukózový sirup,...

Kód: 216246
Prémiový holandský sýr Edam Amstelvelder 150g, KOSHER
Akce Novinka Tip
280 Kč –25 %
210 Kč

Dokonalá chuť prémiového holandského Edamu, KOSHER na Pesach. Poloměkký sýr, máslový a jemný sýr s peprným nádechem. 150 gramů. Spotřebovat do: 1. 5. 2024

Kód: 215048
Česnek Pereg - koření KOSHER z Izraele
Novinka Tip
260 Kč

Univerzální dochucení takřka v každé světové kuchyni! 150 gramů Minimální trvanlivost do: 3. 1. 2025 Typická chuť, výrazná vůně. Granulovaný česnek perfektně poslouží k...

Kód: 215156
Indické curry Neptune - koření KOSHER made in Israel
Novinka Tip
260 Kč

Báječná indická kuchyně s izraelským curry. 150 gramů Minimální trvanlivost do: 8. 9. 2023 Lahodná kořenící směs s nezaměnitenou chutí přímo z Izraele!

Kód: 78/XXX525
Izraelský Zatar se sezamem - 100% KOSHER
Novinka Tip
260 Kč

Izraelský Zatar se sezamem 50 gr - 100% KOSHER, PARVE - Made in Israel! Složení: bylinky (včetně lístků zataru 28%), sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová, opékaná...

Kód: 208394
Kmín mletý Pereg - koření KOSHER z Izraele
Novinka Tip
260 Kč

Perfektní pomocník do každé kuchyně s typickou chutí i vůní. 120 gramů Minimální trvanlivost do: 6. 2. 2025 Kmín je jedním z nejstarších koření u nás i ve světě. Používá se...

Kód: 215162
Nahoru
Další produkty

Co znamená košer (kosher)?

Slovem košer (כשר, kašer), anglickou transkripcí též kosher, se v gastronomii označují potraviny a nápoje, splňující soubor židovských předpisů a stravovacích návyků, známý jako kašrut (כשרות). V širším smyslu se jako košer v judaismu označuje cokoli, co je rituálně způsobilé, v souladu s předpisy a co je správné, řádné či akceptovatelné a podobný význam má toto slovo v přeneseném významu i v řadě národních jazyků, včetně češtiny a angličtiny. V češtině také existuje zastaralé slovo košer, které je pojmenováním pro židovského řezníka, který je běžně označován jako šochet. Je třeba mít na paměti, že jídla židovské kuchyně nejsou košer, pokud nejsou připravena v souladu s kašrutem.

Co je a není košer stanovuje Tóra, a to v části Va-Jikra (Leviticus) a Devarim (Deuteronomium). Kašrut nemá žádné zdůvodnění a spadá do skupiny označované jako chukim, tj. pravidel, jejichž důvodem je nutnost "poslouchat B*ha a napodobovat Jeho svatost". V souvislosti s kašrutem jsou často zmiňovány dva podpůrné argumenty, které však nejsou důvodem jeho existence. Patří mezi ně hygienické/dietní důvody a výchovné důvody. Zatímco první zmiňuje jako důvod nutnost vyvarování se snadno se kazících potravin, druhý zmíněný slouží jako neustálá připomínka židovství a židovské výchov dětí.

Tóra vyjmenovává povolená a zakázaná zvířata (u některých skupin pouze zakázaná). Ze savců je možné jíst zvířata, která jsou sudokopytníky (mají zcela rozpolcená kopyta) a přežvýkavci. Do této skupiny spadá hovězí dobytek, ovce, kozy, vysoká zvěř (např. jelenovití, zubři). Mezi zakázané a nečisté savce patří například vepři, králíci, zajíci, koně apod. V případě ptáků Tóra explicitně vyjmenovává zakázané druhy, které spadají především do skupiny dravců a mrchožroutů. Mezi povolené druhy se řadí domácí drůbež (slepice, kachny, husy, krůty, křepelky, holubi či bažanti) a v minulosti se jako košer jedl i páv. Mléko a vejce lze konzumovat pouze od zvířat, která jsou sama košer. Je možné jíst veškeré ryby, které mají ploutve a jsou šupinaté, přičemž šupiny musí být ktenoidní nebo cykloidní. Zakázány jsou dravé ryby, úhoři, žraloci, rejnoci, jeseteři (včetně kaviáru) a mořské plody. Z ostatních zvířat je zakázáno jíst plazy a obojživelníky a až na vybraný počet kobylek i hmyz (kobylky jsou specialitou zejména jemenských Židů). Vysloveně zakázaná pak jsou uhynulá zvířata a zdechliny (nevela) a nemocná a rozsápaná zvířata (trefa).

Jednou ze zásad kašrutu je přísný zákaz míšení masitých (basar) a mléčných (chalav) potravin, který je založen na verši "nebudeš vařit kůzle v mléce jeho matky". To znamená, že je zakázáno jak takovéto potraviny společně vařit, tak konzumovat. V židovských domácnostech dodržující kašrut existuje oddělené nádobí a kuchyňské náčiní pro masité a mléčné potraviny. Zakázáno též je mít prospěch z prodeje takovýchto míšených potravin. V případě oddělené konzumace mléčného a následně masitého pokrmu či naopak, existuje lhůta, která musí mezi jednotlivými chody uplynout. Tyto lhůty se v rámci jednotlivých židovských komunit liší. Kratší je tato doba v případě, když jíte nejprve mléčný pokrm a následně masitý (neplatí u tvrdých sýrů). Jde zpravidla o půlhodinu, případně můžete pojíst trochu parve (Parve je pokrm, který není ani masitý, ani mléčný. Jedná se například o ovoce, zeleninu, zrniny, vejce, ryby, těstoviny apod.) a vypláchnout si ústa. V opačném pořadí, tj. nejdřív masitý pokrm a následně mléčný, je doba mnohem delší a v závislosti na jednotlivých komunitách se pohybuje od jedné do šesti hodin.

Přísně je zakázána konzumace krve. Tento zákaz je založen na verši z Tóry "kdokoli by jedl jakoukoli krev, bude vyobcován ze svého lidu." Tóra uvádí i zdůvodnění, a totiž, že "v krvi je život těla." Krev je z těla zvířete odvedena předepsanou speciální porážkou (šchita) a následně její zbytky odstraněny technikou známou jako melicha. Tento zákaz se nevztahuje na ryby.

Rabinát Židovské obce v Praze každoročně zveřejňuje průvodce košer potravinami, v němž vyjmenovává seznam vhodných obchodů, výrobků, potravin, nápojů, ale i zakázaných nekošer aditiv.

Maso košer zvířete se nestává košer automaticky. Musí podstoupit zvláštní druh porážky (šchita), který provádí speciálně školený židovský řezník (šochet). Podstatou šchity je, aby zvíře při porážce netrpělo, a aby byla z těla odvedena veškerá krev, jejíž konzumace je přísně zakázaná. Šochet při porážce zvířeti prořízne hrdlo speciálním ostrým nožem (chalaf), který nesmí obsahovat žádnou nerovnost či zub. Tímto řezem naráz přetne krční žíly, tepny, hrtan a jícen, v důsledku čehož dojde k prudkém poklesu krevního tlaku v mozku a okamžité ztrátě vědomí. Zvíře tak díky této porážce necítí žádnou bolest. Existuje pět halachických nařízení stanovených v Šulchan Aruchu (Jore De'a 23), které musí šochet dodržet.

Zbytková krev se z masa odstraňuje speciálním souborem postupů (melicha). Maso je nejprve na zhruba půl hodiny ponořeno do studené vody, což má za následek otevření pórů. Následně je položeno na šikmou desku a posypáno hrubou solí, která díky principu osmózy z masa krev odstraní. Po dokončení melichy je třeba maso omýt. Tato technika však nelze použít u všech druhů masa. Jde především orgány, jako jsou játra, srdce či plíce. Játra je možné připravit posolením a opečením nad ohněm (kašerování), což je i alternativní způsob pro přípravu ostatních mas. Z masa je též nutno odstranit šlachy a žilní systém. Po porážce je zvíře důkladně kontrolováno a v případě, že by byla nalezena sebemenší vada, zjištěna nemoc apod., zvíře automaticky přestává být košer.

Aby byla restaurace (ale i domácí kuchyně) košer, musí mít oddělené nádobí a kuchyňské náčiní pro masité a mléčné výrobky. Taktéž není možné tento dvojí druh nádobí umývat společně (např. v myčce nebo dřezu). Není však zakázáno mít v jedné lednici uloženy oba druhy potravin za předpokladu, že mají své stálé místo. Zvláštním postupem při znečištění nádobí nekošer potravinou, chamecem či kontaktem masitého a mléčného výrobku je kašerování. To se provádí buď vyvařením nebo opálením nad plamenem (libun).

Košer produkty mají na svém obalu uvedenou košer certifikaci. Jde o zvláštní symbol, známý jako hechšer (הכשר‎), který spotřebitele informuje o tom, že produkt byl vyroben a zpracován pod rabínským dohledem, a že tedy splňuje požadavky kašrutu. V České republice je jediným oprávněným vydavatelem hechšeru rabinát Židovské obce v Praze. Ve Spojených státech patří mezi největší autority vydávající hechšery Orthodox Union, OK Kosher Certification a Kof-K. Hechšer může být případně doplněn o písmeno indikující povahu výrobku (D pro mléčné výrobky, M pro masitá, P pro Pesach a Pareve pro parve výrobky). Samotná certifikace probíhá tak, že společnost usilující o získání certifikace navštíví mašgiach (משגיח‎‎), který zkontroluje proces a postupy výroby, samotné zařízení, receptury a vhodná a nevhodná aditiva. Následně rozhodne o udělení košer certifikace.