Šabat
Šábes
Ten milujeme. Víte proč? Protože je každý týden. Jako jediný svátek je dokonce nařízen desaterem: „Pomni, abys světil sváteční den.“ Začíná v pátek v podvečer a končí v sobotu západem slunce. Jeho začátek i konec je oddělován obřadem zvaným Havdala, při kterém se odříkává požehnání a pije se kidušové víno. Šábes je svátek odpočinku. Žádná práce, žádné povinnosti, žádné starosti. Jen modlitby, klid, rozjímání a společný čas s našimi blízkými.
Jak oslavujeme: Hned několika bohoslužbami, na kterých zazní přímo pro šabat určené modlitby. A co mezi nimi? Je to různé, ale hlavně se nepracuje, nedělá se nic, co je běžné ve všední den. Zakázaných činností je rovnou 39. Naopak, hodně se povídá, zpívá, hrají se hry, chodí se na procházky. Zkrátka, šábesová pohoda.
Co jíme: Vzhledem k tomu, že o šábesu se nesmí nakupovat ani vařit, bývají přípravy poněkud divoké. Rychle uklidit, uvařit několik jídel a hlavně ve velkém množství, protože často chodí hosté. A co se jí? Chala, sladké pečivo, cukroví, maso, ovoce, zelenina. A taky gefilte fish, šoulet nebo kugl. Jsou to alespoň tři chody, je to dobré, jí se dlouho, povídá se, zpívá se a u toho se popíjí víno, hroznový mošt nebo limonáda.
Co si přejeme: Nejčastěji „Šabat šalom“, tedy „Pokojný šabat“. Někdy tady „Gut šábes“, tedy „Dobrý šabat“.
Ez a bor fantasztikus húsokhoz és halakhoz, és különösen jól illik a fűszerekben gazdag ételekhez. Klasszikus választás lencseleveshez, kakukkfüves húshoz, ökörfarkhoz...
Ez a bor jól illik grillezett húsokhoz, például fűszeres kolbászokhoz, füstölt húsokhoz, gombás-boros mártással készült marhaszelethez vagy teriyaki és gyömbéres lazachoz. Jól...
Kosher kuřecí prsa - váhové kategorie na výběr cca 400 g / cca 600 g / cca 800 g. Původ: Maďarsko. Kosher na Pesach. Datum porážky: 14. 6. 2022, zmraženo 16. 6. 2022...