Jewish spice boxes
Product sorting
List of products
Beautiful silver spice shaker (salt shaker, pepper shaker) for the holiday table in a classic style, decorated with stylized floral motifs, hallmarked (Ag – Sterling)....
Antique Silver Havdalah Filigree Spice Tower with Star of David Antique silver Havdalah spice container in the shape of a tower, topped with a Star of David. Below the star, a...
Silver Havdalah spice container in the shape of a tower, two of the original three bells are missing. Decorated with latticework and floral patterns, and topped with a Star of...
Antique silver Havdalah spice container in the shape of a tiered tower, decorated with four small bells and filigree ornamentation. This is a handmade piece. Height: 15.5 cm....
Silver Havdalah spice container in the shape of a tower with five bells. Height: 24 cm, signed Asher, made in Israel. Hallmarked sterling 925. Weight: 119.71 grams.
Listing controls
Židovské kořenky se používají při obřadu známém jako havdala (הבדלה, doslova “oddělení”), který zakončuje šabat a svátky, a slouží k uchování vonného koření nebo bylin. Havdala zahrnuje požehnání nad vínem (či nad jiným nápojem, s výjimkou vody), kořením a svící se spletenými knoty, načež následuje požehnání, které zdůrazňuje oddělení svatého a světského, dne odpočinku a pracovního týdne či světla a tmy.
Vonné koření, hebrejsky besamim (בשמים), je často uložené ve speciálních kořenkách. Jejich tvar není nijak předepsán, a zpravidla tak je odrazem zručnosti místních kovotepců či majetnosti majitele. Velmi častým tvarem je věžička na dlouhé nožce, případně kořenky ve formě různých plodů. Vyrábějí se z různých materiálů, nejčastěji ze stříbra. V sefardských a mizrachi komunitách se nezřídka používají snítky vonných bylin, zatímco v aškenázských komunitách bývá velmi často používán hřebíček a skořice. Po požehnání nad kořením je kořenka podávána mezi přítomnými, aby měl každý možnost si ke koření přičichnout. Podle Talmudu a kabaly dostává každý žid o šabatu duši navíc. Důvody se uvádějí různé, mj. abychom se plně mohli oddat šabatu či nám umožňuje studovat Tóru s ještě větším zaujetím. Na konci šabatu tato duše odchází, přičemž příjemná vůně koření má zmírnit smutek naší vlastní duše nad odchodem té šábesové.
Při havdale se používá zvláštní spletená svíce se dvěma a více knoty, pro níž bývá v domácnostech speciální havdalový svícen. Smyslem havdaly je zapojit všechny naše smysly: ochutnat víno, přivonět koření, vidět plamen svíčky a cítit její žár, a slyšet modlitbu.

