Šabat
Šábes
Ten milujeme. Víte proč? Protože je každý týden. Jako jediný svátek je dokonce nařízen desaterem: „Pomni, abys světil sváteční den.“ Začíná v pátek v podvečer a končí v sobotu západem slunce. Jeho začátek i konec je oddělován obřadem zvaným Havdala, při kterém se odříkává požehnání a pije se kidušové víno. Šábes je svátek odpočinku. Žádná práce, žádné povinnosti, žádné starosti. Jen modlitby, klid, rozjímání a společný čas s našimi blízkými.
Jak oslavujeme: Hned několika bohoslužbami, na kterých zazní přímo pro šabat určené modlitby. A co mezi nimi? Je to různé, ale hlavně se nepracuje, nedělá se nic, co je běžné ve všední den. Zakázaných činností je rovnou 39. Naopak, hodně se povídá, zpívá, hrají se hry, chodí se na procházky. Zkrátka, šábesová pohoda.
Co jíme: Vzhledem k tomu, že o šábesu se nesmí nakupovat ani vařit, bývají přípravy poněkud divoké. Rychle uklidit, uvařit několik jídel a hlavně ve velkém množství, protože často chodí hosté. A co se jí? Chala, sladké pečivo, cukroví, maso, ovoce, zelenina. A taky gefilte fish, šoulet nebo kugl. Jsou to alespoň tři chody, je to dobré, jí se dlouho, povídá se, zpívá se a u toho se popíjí víno, hroznový mošt nebo limonáda.
Co si přejeme: Nejčastěji „Šabat šalom“, tedy „Pokojný šabat“. Někdy tady „Gut šábes“, tedy „Dobrý šabat“.
This wine is a fine accompaniment for grilled meats, such as spicy sausages, smoked meats, beef fillet in mushroom and wine sauce, or salmon with teriyaki and ginger. It also...
Kosher chicken breast, deeply frozen. Origin: Hungary. Kosher for Passover. Slaughter date: December 12, 2022, frozen December 14, 2022 Minimum shelf life until: June 11, 2024
Ground beef from France, Glatt KOSHER le Pesach. Hechscher Lyon France. Best before May 18, 2024.
Kosher whole chicken - weight categories to choose from approx. 1,500 g / approx. 1,800 g / approx. 2,000 g. Origin: Hungary. Kosher for Passover. Slaughter date: June 14,...