Jüdische Wurzeln

Meistverkauft

Produktsortierung

7 Artikel insgesamt

Liste der Produkte

Aškenázské požehnání na Havdalu s besamim
Neu Tipp
€12,49
Art.-Nr.: 216090
image1 1
Neu Tipp
€120,62

Schöne silberne Gewürzdose (Salzstreuer, Pfefferstreuer) für den festlichen Tisch im klassischen Stil, verziert mit stilisierten floralen Motiven, punziert (Ag – Sterling)....

Art.-Nr.: 217506
image2
Neu Tipp
€512,64

Antike silberne Havdalah-Gewürzdose in Form eines Türmchens, gekrönt mit einem Davidstern. Darunter befindet sich im Filigran der hebräische Schriftzug „Schaddai“, der Name des...

Art.-Nr.: 78/XXX1001
image3
Neu Tipp
€598,80

Silberne Havdalah-Gewürzdose in Form eines Türmchens, zwei der drei Glöckchen fehlen. Verziert mit Gitter- und floralen Motiven, oben mit einem Davidstern abgeschlossen. Höhe:...

Art.-Nr.: 78/XXX999
image0
Neu Tipp
€689,27

Antike silberne Havdalah-Gewürzdose in Form eines mehrstöckigen Türmchens, verziert mit vier Glöckchen und filigranem Dekor. Es handelt sich um Handarbeit. Höhe: 15,5 cm....

Art.-Nr.: 78/XXX1000
image1
Neu
€775,43

Silberne Havdalah-Gewürzdose in Turmform mit fünf Glöckchen. Höhe: 24 cm, signiert Asher, made in Israel. Gepunzt mit Sterling 925. Gewicht: 119,71 Gramm.

Art.-Nr.: 217230

Steuerelemente der Liste

7 Artikel insgesamt

Židovské kořenky se používají při obřadu známém jako havdala (הבדלה, doslova “oddělení”), který zakončuje šabat a svátky, a slouží k uchování vonného koření nebo bylin. Havdala zahrnuje požehnání nad vínem (či nad jiným nápojem, s výjimkou vody), kořením a svící se spletenými knoty, načež následuje požehnání, které zdůrazňuje oddělení svatého a světského, dne odpočinku a pracovního týdne či světla a tmy.

Vonné koření, hebrejsky besamim (בשמים), je často uložené ve speciálních kořenkách. Jejich tvar není nijak předepsán, a zpravidla tak je odrazem zručnosti místních kovotepců či majetnosti majitele. Velmi častým tvarem je věžička na dlouhé nožce, případně kořenky ve formě různých plodů. Vyrábějí se z různých materiálů, nejčastěji ze stříbra. V sefardských a mizrachi komunitách se nezřídka používají snítky vonných bylin, zatímco v aškenázských komunitách bývá velmi často používán hřebíček a skořice. Po požehnání nad kořením je kořenka podávána mezi přítomnými, aby měl každý možnost si ke koření přičichnout. Podle Talmudu a kabaly dostává každý žid o šabatu duši navíc. Důvody se uvádějí různé, mj. abychom se plně mohli oddat šabatu či nám umožňuje studovat Tóru s ještě větším zaujetím. Na konci šabatu tato duše odchází, přičemž příjemná vůně koření má zmírnit smutek naší vlastní duše nad odchodem té šábesové.

Při havdale se používá zvláštní spletená svíce se dvěma a více knoty, pro níž bývá v domácnostech speciální havdalový svícen. Smyslem havdaly je zapojit všechny naše smysly: ochutnat víno, přivonět koření, vidět plamen svíčky a cítit její žár, a slyšet modlitbu.

15370045_10210184828593771_2388241361871240232_o